Home » Pareoula News » Κική Τσακίρη: Το κράτος είναι μπάχαλο
     

Κική Τσακίρη: Το κράτος είναι μπάχαλο

Παρομοιάζωντας το κράτος με μπάχαλο, σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε στο isotimos.gr η Κική Τσακίρη, υποστηρίζει πως η γραφειοκρατία στην Ελλάδα αξίζει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.
Ο Γολγοθάς της Κικής ξεκίνησε το 2001 όταν της διαγνώστηκε η νόσος του κινητικού νευρώνα. Ενδεικτικά του Γολγοθά που ανεβαίνει είναι η τραχειοτομή που υπεβλήθει το 2005 και η αναποτελεσματική εν τέλει θεραπεία με βλαστοκύτταρα που ακολούθησε στη Κίνα.

Η Κική οικονομολόγος και μητέρα 3 παιδιών λατρεύει την επικοινωνία την οποία και διεκδικεί είτε μέσω του ειδικού μηχανήματος που χρησιμοποιεί και μετατρέπει την γραφή σε ομιλία είτε ως υποψήφια βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους.

Πώς περνά μια καθημερινή, τυπική ημέρα για εσάς;

Xμ, με πολύ γέλιο κι αυτό γιατί έχω νοσηλεία που γίνεται με επαγγελματισμό. Λοιπόν η μέρα ξεκινά 8 με πρωινό, φάρμακα, αναρροφήσεις, κινησιοθεραπεία, τουαλέτα πλύσιμο έως 12. Μετά μεταφορά στο καροτσάκι όπου μπορώ να επικοινωνήσω μέσω υπολογιστή και να διεκπεραιώσω σχεδόν όλες τις υποθέσεις μου. Πάντα είχα το μάνατζμεντ του σπιτιού μου κι αυτό δεν άλλαξε. Ακολουθεί διάλλειμα ξεκούρασης το απόγευμα και 6-7 συνήθως βγαίνω στην αυλή, χαζεύω το δασώδες βουνό, ακούω μουσική, ταινίες και 10-12 ετοιμασία για ύπνο που είναι διακεκομμένος λόγω αναρροφήσεων.

 Η αναπηρία πρόεκυψε αφότου γευτήκατε για 3 φορά τη μητρότητα .Τώρα πως αισθάνεστε αυτό το κομμάτι;

Aχ η μητρότητα. Tην γεύομαι με τα μάτια. Mιλάμε , μου λένε τι πέρασαν και πολλές φορές μου γράφουν στο facebook. Eίναι στην εφηβεία και τους προωθώ να ανοίξουν τα φτερά τους, βέβαια λείπω από τις δραστηριότητες τους, όμως βρίσκω τρόπους να τα παρακολουθώ.

Ήσασταν ένας άνθρωπος ελεύθερος, που γευόταν απόλυτα τη ζωή, ωστόσο τα πράγματα ανετράπησαν. Πώς ήταν αυτή η μετάβαση;

Γολγοθάς. To 2001 είχα τη διάγνωση και ήξερα την εξέλιξη. Όταν ξέρεις τι σου ξημερώνει, προσπαθείς να παρατείνεις τη φθορά του κορμιού. Γευόμουν τη φύση όπως μπορούσα. Δεν φύτευα πλέον αλλά έχωνα τη μούρη μου στο γιασεμί. Ζεις παρέα με το θάνατο, εξοικειώνεσαι.

Ποια η εμπειρία σας από το ταξίδι στην Κίνα; Υπήρχαν αισιόδοξες προοπτικές , τελικά απέβησαν άκαρπες;

Ένας άλλος κόσμος. Πιο απλός, το συλλογικό στο επίκεντρο της καθημερινότητας τους, μετάνιωσα που πήγα και δεν άκουσα τους γιατρούς μου, τα βλαστοκύτταρα έχουν μακρύ δρόμο ακόμα. Αντίθετα ο βελονισμός βοήθησε, αν είχα έμπειρο βελονιστή όπως εκεί, είμαι σίγουρη πως θα περπατούσα ακόμα.

 Έχετε ζήσει στο εξωτερικό. Πώς είναι εκεί το σύστημα υγείας ;Νοιάζονται περισσότερο για τους ΑμεΑ;; Ποιες οι διαφορές με την Ελλάδα;;

Η μέρα με τη νύχτα. πχ στη νευρολογική κλινική του Μονάχου νοσηλεύτηκα με πολλή φροντίδα χωρίς στρες, εκτός από το πρόγραμμα των εξετάσεων, είχαν και πρόγραμμα φαγητού ώστε να επιλεγώ τι θέλω. Οι Γερμανοί μπορεί να τους λένε ψυχρούς, όμως εγώ βίωσα ζεστούς ανθρώπους που με αγάπη έκαναν τη δουλεία τους. Τότε είχε συνεργασία η ΑΟΚ με το ταμείο μου και δεν πλήρωσα τίποτα.

 Η τεδκ Δωδεκανήσου και ο συνήγορος του πολίτη ποσό σας έχουν βοηθήσει έναντι της κρατικής παραλυσίας;

Η τεδκ μου χορήγησε 18χιλ ευρώ και κάλυψα ενάμιση χρόνο τα έξοδα μιας νοσοκόμας, και ο δημοτικός οργανισμός πρόνοιας μου έκανε δυο δίμηνες συμβάσεις για νοσοκόμες. ο συνήγορος πίεσε το ταμείο μου να μου πληρώσει αναπνευστήρα, νεφελοποιητή, κλπ όχι ότι πλήρωσαν όλα τα έξοδα. Thats all.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας απο τότε που χρησιμοποιείτε το μηχάνημα με το ειδικό λογισμικό που μετατρέπει την γραφή σε φωνή;

Nα ‘ναι καλά όλοι όσοι βοήθησαν να το αγοράσω. 16000 ευρώ δεν είναι λίγα, θα ήμουν φυτό σκεπτόμενο, να γράφω με τα μάτια είναι κουραστικό, όμως εκφράζομαι, η επικοινωνία είναι το α και ω για να θέλω να ζω.

 Υπήρξε κάποιος πολίτικος που σας επισκέφτηκε;

Ο ευρωβουλευτής των πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Σάββας Διακοσταματίου.

 Μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή πώς θα επηρεάσει τα νοσήλια;

Σίγουρα θα διπλασιαστεί το κόστος στην καλύτερη περίπτωση εκτός που θα ναι δυσεύρετα. Ήδη πχ τα περισσότερα τα στέλνει η αδελφή μου από Γερμανία. Φυσικά δεν τα πληρώνει το ταμείο.

 Ποιο ήταν το σκληρότερο πρόσωπο που αντιμετωπίσατε;

Tο κράτος. Η γραφειοκρατία και το μπάχαλο αξίζουν ένα βραβείο Γκίνες.

Είχατε δηλώσει πως σκεφτήκατε τον θάνατο. Τελικά η ζωή νίκα το θάνατο;

Τον θάνατο δεν τον σκέφτηκα. Την ευθανασία διεκδικώ ως ανθρώπινο δικαίωμα για ένα θάνατο με αξιοπρέπεια. Πόσο καιρό ακόμα θα ζω από δωρεές φίλων και συναδέλφων; Δεν έχω χέρια να αυτοκτονήσω, ο αναπνευστήρας μου σε λίγο καιρό θα χρειάζεται συντήρηση. Θα έρθει ο Σαμαράς να φέρει συντηρητή; Οχι, οπότε ο κίνδυνος να πεθάνω από ασφυξία είναι εδώ.

Πώς πρόεκυψε η ενεργός συμμετοχή σας στην πολιτική;

Πάντα ήμουν σε οικολογικά κινήματα. Το 89 ήμουν ξανά υποψήφια με τους οικολόγους εναλλακτικούς. Όμως δεν είμαστε σαν κοινωνία ώριμη να δούμε την ανάγκη ύπαρξης ενός οικολογικού κόμματος στη Βουλή.

isotimos.gr, 22/7/2012

 

Κική Τσακίρη: Η ζωή με τραχειοτομή στην Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση